Ohjeet Creative Commons (CC) -kuvien käyttämiseen

1. Yleisesti netistä ladattujen kuvien käytöstä:

Tekijänoikeuksien vuoksi toisen ottamien kuvien käytön kanssa tulee olla huolellinen. Alla on lueteltu nykyiset Creative Commons tekijänoikeusmerkinnät. Tekijänoikeudet ja kuvan hyödyntäminen: CC-lisensoituun kuvaan liittyviä seikkoja ovat sen käyttökonteksti. Toisin sanoen, onko kuvan käyttö yksityistä vai onko sen avulla tarkoitus hyötyä esim. taloudellisesti. Yleisesti ottaen ja varman päälle toimien: kuvan lähde on aina syytä merkitä kuvan yhteyteen. Itse otetut (tai esim. ostamalla hankitut) kuvat ovat useasti varteenotettavin vaihtoehto.

Alla olevaan kuvaan on koottu Creative Commons -lisenssivaihtoehdot. Yksityiskohtaisemman tiedon eri merkintöjen (Zero, BY, NC, ND, SA) osalta saat Creative Commons Suomi -sivuilta.

Google Sites ohjeet

Kuva 1: Creative Commons - lisenssiin liityvät eri vaihtoehdot. (Kuvan lähde: Tarmo Toikkasen esitys)

2. Milloin käytän omissa kuvissani CC-lisensointia?

Myös sinulla on tekijänoikeus ottamiisi kuviin. Toisin sanoen voit asettaa ehdot, joilla muut voivat kuviasi käyttää. Milloin on syytä käyttää mitäkin edellä mainituista lisenssirajoituksista? Tarmo Toikkasen (2014) luoma kuva avaa kokonaisuutta, pääset tutustumaan siihen tästä linkistä.

Toinen keino määrittää sopiva lisenssi tuotoksilleen on käyttää lisenssivalitsinta.

3. Creative Commons -kuvien haku

3.1. Jos asetetaan Googlen kuvahaun yhteydessä CC-ehto:

3.2. Haetaan kuvia Creative Commons Searchin avulla:

Täältä pääset Creative Commons Search -hakusivulle.