Google Sites - verkkosivut

Tämän kerran sisällöt ja tavoitteet:

Toiminta tällä oppimiskerralla

  1. Lue verkkosivuihin liittyvä teoria.
  2. Tutustu verkkosivun toteuttamisen videoesimerkkiin ja tee sen pohjalta harjoitussivu.
  3. Tehtävä: verkkosivun luominen.

1. Yleistä verkkosivuista

Verkkosivuja voi tuottaa joko html-kielellä tai verkkosivun julkaisualustalla. Ensin mainittuun vaihtoehtoon voit halutessasi perehtyä W3Scools -materiaalin avulla. Julkaisualustoja ovat esimerkiksi Google Sites, WordPress ja Wix.

Tällä kurssilla julkaisualustana käytetään Google Sites -alustaa. Täältä löydät Googlen tuottamaa tietoa Sites:in käytöstä.

Julkaisualustalla tapahtuva verkkosivun tuottaminen tapahtuu pääpiirteissään, kuten dokumentin tuottaminen tekstinkäsittelyohjelmalla. Verkkosivustosta tulee todennäköisesti laajempi kokonaisuus, joten suunnitteluun on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

1.1 Sivuston tuottaminen Google Sites -verkkojulkaisualustalla

Ennen kuin sivustoa alkaa julkaisualustalla tuottamaan, kannattaa suunnitella ennalta sivun rakenne ja sivustokokonaisuus:

Jos et heti sisäistänyt edellä olevaa, ei hätää. Yllä oleviin palataan tämän ja seuraavan opetuskerran aikana tarkemmin. Alla on kuva Google Sites -editorin yleisnäkymästä. Viemällä hiiren suurennuslasin päälle saat tarkennuksen kyseisen kohdan toiminnoista.

Sivustolle sisällytettävät tiedostot vievät palvelimen resurssia, joka tämän kurssin tapauksessa tarkoittaa Google-palvelimen tarjoamaa muistia (15 gigatavua). Toisaalta sivun latautuminen kestää isoja tiedostoja sisältävillä verkkosivuilla pidempään. Tämän vuoksi esimerkiksi kuvia ei kannata ladata palvelimelle alkuperäisessä koossaan, vaan niiden tiedostokokoa kannattaa pienentää vaikkapa sopivalla kuvankäsittelytyökalulla. Lisäksi kuvatiedoston tulee olla jokin seuraavista, ts. päätty johonkin seuraavista tiedostopäätteistä: .png, .jpg, tai .gif

Upottaessasi verkkosivuillesi sisältöä esimerkiksi aiemmin luoduista tiedostoistasi sinun tulee huolehtia, että sisällön käyttöoikeudet sallivat tiedoston näkymisen joko kaikille tai halutulle kohderyhmälle.

2. Videoesimerkki

Tutustu videoon, jossa luodaan Sites -sivuston etusivu: "Penan penkkipunnerrus"

Google Sites -verkkosivun luonti

Katso videon alussa näytetty mallisivusto (Liisan liikuntasivusto) ja videolla upotettu esitysgrafiikkaohjelma "Lukujärjestys".

2.1. Harjoitus - verkkosivun luominen

Ennen thtäviin siirtymistä, luo itsellesi videolla näytetyn mallin mukaisesti uusi Google Sites:

Kertaa tarvittaessa Google Photos (Google kuvat) sovelluksen käyttöä, jotta pystyt liittämään kuvia sivuillesi. Kuvat-sovellusta käsiteltiin toisella opintokerralla.

3. Tehtävät:

Tehtävä 1

Tehtävä 2

Suunnittele ja toteuta Google Docs -tekstinkäsittelyohjelmalla ansioluettelo, josta ilmenee aiempi koulutus ja työ-/ohjauskokemus sekä harrastukset, kielitaito jne. Ansioluettelo liitetään seuraavalla tunnilla kotisivuillesi ja se saattaa toimia hyvänä työnhakukeinona. Mikäli ansioluettelo on ennalta tuntematon asia, voit etsiä Googlesta sopivia ansioluettelomallipohjia esimerkiksi hakusanoilla: "ansioluettelo pohja", "curriculum vitae pohja". Esimerkiksi Duunitori tarjoaa aiheeseen hyvää ansioluetteloon ja työnhakuun hyvää perehdytystä.

Ota selfie, jonka voit liittää ansioluetteloon. Halutessasi voit myös kuvata itsestäsi parin minuutin esittelyvideon cv:een liitettäväksi.

Palauta sähköpostitse vastauksesi

Ansioluetteloa ei tarvitse palauttaa, mutta tallenna se siten, että voit käyttää sitä seuraavalla kerralla, kun laajennamme sivustoa.