Google Drive ja Docs

Tämän kerran sisällöt ja tavoitteet:

  1. Tutustuminen Google Driveen: kansiorakenne ja tiedostojen luonti
  2. Pikatutustuminen Photos (Kuvat) sovellukseen
  3. Tekstinkäsittelyä Google Docs.illa
  4. Tehtävät ja valmistautuminen seuraavaan kertaan
  5. Ohjeet tiedoston jakamiseen joko sähköpostitse tai linkin avulla.

1. Google Drive

Kuvasarja alla kertoo ohjeet Driveen liittyen. Ensin sinun täytyy kuitenkin kirjautua Google-tilillesi, mikäli et jo ole kirjautuneena.

1. Klikkaa "bingoruutua" ja valitse Drive. Vinkki: Ohjekuvaa klikkaamalla se avautuu suurempana.

Googledrive ohjeet

2. Driven aloitusnäkymä

Googledrive ohjeet

3. Luo uusi kansio

Googledrive ohjeet

4. Avaa luomasi kansio

Googledrive ohjeet

5. Luo Google Docs -tiedosto

Googledrive ohjeet

2. Google Photos (Kuvat)

Googletilillä sinulla on käytössäsi muistia 15 gigatavua. Tämä riittää isoon määrään tekstitiedostoja, mutta mukavasti myös kuvien tallennukseen. Videoita tallentaessa muisti saattaa kuitenkin loppua helposti kesken.

Tutustutaan seuraavaksi, miten voit tuoda omalta koneeltasi kuvia Googletilillesi. Ennen tutustumista kuitenkin huomautus: kuvien katseluoikeus on oletuksena rajattu ulkopuolisilta katselijoilta pois. Halutessasi kuvien jakamisasetukset voi muuttaa niin, että kuvat näkyvät laajemmalle joukolle. Linkki kuvaohjeisiin

3. Google Docs

Tutustutaan seuraavaksi tekstinkäsittelyyn Google Docsissa. Ensin tutustut tekstidokumentin mallipohjaan. Kun olet tutustunut mallipohjaan, luo itsellesi uusi tekstidokumentti ja tee seuraavat lisäykset dokumenttiin.

Tutustu mallidokumenttiin lukemalla sen sisältö huolellisesti läpi.

4. Tehtävät

Tehtävä 1:

Tee tunnin aiheeseen liittyvä tehtävä alla olevan listan mukaisessa järjestyksessä. Palaa tarvittaessa katsomaan apua mallidokumentista.

  1. Mene Google Driveen ja luo uusi kansio, jolle annat nimen Kurssitehtävät
  2. Siirry luomaasi Kurssitehtävät -kansioon ja avaa uusi docs -tiedosto
  3. Anna tiedostonimeksi tekstidokumentti-etunimi-sukunimi, jossa korvaat etunimi- ja sukunimi -kohdat omalla etu- ja sukunimelläsi.
  4. Luo esittelyteksti itsestäsi seuraavin tiedoin:
  5. Tyylivaatimukset asiakirjan kirjoittamiseen:

Vapaaehtoinen lisätehtävä:

Tee itsellesi kuvakansio Google Kuviin yllä mainittujen ohjeiden mukaisesti. Kuvakansion sisältöä pääset hyödyntämään myöhemmillä kerroilla tämän kurssin myöhemmässä vaiheessa.

Tehtävän palautus

Palauta tekstitiedostosi opettajalle JAA -toimintoa hyödyntäen jakamalla tiedosto joko sähköposti- tai linkkijakona osoitteeseen: liikunnanohjauskurssi.mikko@gmail.com ennen seuraavaa opetuskertaa.
Katso kuvaohjeet tiedoston jakamiseen.

5. Tiedoston jakaminen halutuilla käyttöoikeuksilla

Tiedoston voi jakaa haluamilleen henkilöille suoraan sähköpostitse. Toinen vaihtoehto jakamiseen on antaa suora linkki tiedostoon - tällöin tulee määrittää, millä oikeuksilla linkkiä klikannut henkilö voi tiedostoon vaikuttaa. Vaihtoehtoja ovat lukuoikeus, kommentointioikeus ja muokkausoikeus. Erityisesti muokkausoikeuden jakamista linkkinä kannattaa välttää, sillä kuka tahansa linkkiä klikannut voi muokata (ja pahimmassa tapauksessa poistaa) tiedostosi.

Tästä linkistä pääset kuvaohjeisiin, joissa esitellään kuvien jakaminen sähköpostitse ja linkillä.